[:sv]Lepplax skola, Pedersöre[:]

[:sv]Lepplax

(Bild https://www.pedersore.fi/fi/barn-and-skola/pedersoeren-koulut/lepplax-skola/ )

Till Lepplax skola kommer elever från Lepplax som är den by i kommunen som är mest avlägsen från centrum. Läsår 2020-2021 fanns det 108 elever i årskurserna 1– 6. Till undervisningspersonalen hör 8 lärare och 2 skolgångsbiträden.

Lepplax skola finns invid Europaväg 8 ca 15 km från Jakobstad. Lepplax by är en växande by med många unga familjer. Den vackra naturen med skogar, fält och närheten till sjön är säkert en bidragande orsak till inflyttningen i Lepplax.

Det som besökare i skolan fäster sig vid är den hemlika miljön som man lyckats bevara i skolan genom alla renoveringar och utbyggnader, senast utbyggnaden av skolan blev klar hösten 2012. Den miljön vill vi fortsättningsvis slå vakt om eftersom den bidrar till den familjära stämningen i skolan. Skolans omgivning ger alla möjligheter till en varierande undervisning.

Skolans mål

Skolans målsättning I Lepplax skola vill vi:
– förbereda eleverna för de krav dagens samhälle ställer på dem
– arbeta för att eleverna skall känna sig trygga, värdefulla och viktiga
– fostra till goda seder, vänlighet och artighet
– värna om kristna värderingar
– lära eleverna respektera andra mänskors åsikter

0:04 / 1:54:50

Lepplax daghem

Lepplax daghem

Lepplax fsk

(Bild Pederöre folkskolor 1951, 86)

Lepplax högre folkskola inledde sin verksamhet år i januari 1884 i Södergård och fick sitt första egna skolhus på hösten samma år. Lägre folkskolan startades 1913 i tillfälliga lokaler och inrymdes slutligen på högre folkskolans vind efter att skolhuset hade byggts om. Skolan inledde verksamheten med 44 elever, men det måtte ha varit trångt i den 5×5 meter stora stugan då elevantalet hade stigit till 67. Pulpeterna bestod av ohyvlade bräder. Väggarna var så otäta att det tidvis var minusgrader i klassrummet så det var inte överraskande att den unga läraren som ofta måste undervisa i ytterkläderna insjuknade i lungsot och dog 26 år gammal. Länge betalade eleverna utom frieleverna, någon mark i skolavgift, senare upp till 80 mark/läsår. I övrigt bekostades skolan med med brännvinsskatten. Till elevernas uppgifter hörde såväl att hugga ved och elda i klassrummet samt efter skoldagen sopa och torka damm. Dessutom skulle de skura klassrummet några gånger per skolår. Lunchpaus hölls 1 timme så att de närmast boende eleverna skulle hinna gå hem och äta. Från 1926 har skolan haft skolhälsovårdare och -läkare och från 1935 skoltandläkare. samma år 1936 infördes skollunch och 1937 slapp eleverna vedhuggning och uppvärmningen av skolsalen för vilken elever hade behövt anlända till skolan redan 5-6 tiden på morgonen.  Skolans bibliotek kom att omfatta cirka 200 titlar. I skolsparbössan gjordes insättningar varje lördag. Av eleverna kom 129 att emigrera till Amerika och 15 att återvända därifrån. Av eleverna har endast fyra tagit akademisk grad.

Lärare i högre skolan var bl.a. : Anders Pettersson 1884-1888. P. Aug. Pettersson-Portin 1888-1923, Ivar Lunabba 1923-24. Anna Evilina Lunabba 1924-1935.

Ivar Lunabba i Pedersöre folkskolor 1951, 79-101.

Folkskolan indrogs 1974 då grundskolan infördes.

Pedersöre skolnämnd: Pedersöre folkskolor. Skolväsendets uppkomst och utveckling intill 1950. Jakobstad, 1951.

 

Bildkavalkad[:]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.